Füzyon enerjisinde tarihi başarı: Elde edilen net enerji kazancı
– Füzyon gücünde tarihsel başarı: Elde edilen net güç kazancı
KALİFORNİYA – ABD’nin Kaliforniya eyaletindeki Lawrence Livermore Ulusal Laboratuvarı’nda füzyon gücü üzerine yapılan deneyde, füzyon tepkisini başlatmak için kullanılan güçten daha fazla güç üretilerek ilk kez net güç kazanımı sağlandığı açıklandı.
ABD’li bilim adamları füzyon gücünde tarihi bir başarı elde ettiler. ABD’nin Kaliforniya eyaletindeki Lawrence Livermore Ulusal Laboratuvarı’ndaki Ulusal Ateşleme Tesisi’nde 5 Aralık’ta gerçekleştirilen deneyde ilk kez füzyon reaksiyonunu başlatmak için kullanılan enerjiden daha fazla enerji üretilerek net enerji kazancı elde edildiği açıklandı.
İki veya daha fazla atomun birleşerek daha ağır bir atom oluşturduğu füzyon reaksiyonunu başlatmak için lazerlerin verdiği 2,05 megajul enerjiden 3,15 megajul enerji çıkışı sağlandığı belirtildi. Söz konusu deneyle yüzde 50’nin üzerinde güç üretildiğine dikkat çekilirken, ilk kez bir deneyde önemli bir güç kazanımı elde edildiğinden bahsedildi. Bir stadyum büyüklüğündeki Ulusal Ateşleme Tesisi’nde 192 lazer bulunuyor.
ABD Enerji Bakanı Jennifer Granholm, söz konusu füzyon deneyini “dönüm noktası niteliğinde bir başarı” olarak nitelendirdi. Granholm, Lawrence Livermore Ulusal Laboratuvarı ve diğer ulusal laboratuvarlardaki bilim adamlarının, iklim değişikliğiyle mücadele etmek için saf güç sağlamak, nükleer deneme yapmadan nükleer caydırıcılığı sürdürmek gibi, insanlığın en karmaşık ve acil sorunlarını çözmesine yardımcı olmak için Amerika Birleşik Devletleri’ne yardımcı olmak için çalıştıklarını kaydetti.
Granholm, “Ateşleme, yalnızca yıldızlarda ve güneşte bulunan belirli koşulları ilk kez kopyalamamıza izin veriyor. Bu kilometre taşı, toplumumuzu güçlendiren sıfır karbon bol füzyon enerjisi olasılığına bizi bir adım daha yaklaştırıyor. Füzyon enerjisini ilerletebilirsek,” dedi. , temiz elektrik, ulaşım yakıtı, güç, ağır sanayi ve çok daha fazlasını üretmek için kullanabiliriz” dedi.
“İnsanlığın şimdiye kadar üstesinden geldiği en önemli bilimsel zorluklardan biri”
Lawrence Livermore Ulusal Laboratuvarı Direktörü Dr. Kim Budil ise bilim adamlarının laboratuvarda füzyon ateşlemesini gerçekleştirmesini “insanlığın bugüne kadar üstesinden geldiği en önemli bilimsel zorluklardan biri” olarak nitelendirerek meslektaşlarını tebrik etti. “Bunu başarmak bilimin, mühendisliğin ve her şeyden önce insanlığın zaferidir” diyen Budil, 60 yılda bilimsel eşiğin aşıldığını vurguladı. Budil ayrıca bu tür sorunlarla başa çıkmak için ABD ulusal laboratuvarlarının kurulduğunu duyurdu.
Güneş ve yıldızların elektrik üretim sistemi olarak bilinen füzyon, karbondioksit emisyonu üretmediği ve nükleer atık üretmediği için saf güç kategorisinde yer alıyor.